Manuele therapie bij hoofdpijn

Hoofdpijn
Veel mensen hebben wel eens hoofdpijn. Bij de meeste mensen verdwijnt dit gelukkig weer snel. Bij sommigen komt hoofdpijn elke keer terug. Iedereen ervaart deze pijn anders. Mensen kunnen pijn hebben in het hele hoofd of aan één kant, hoofdpijn kan in vlagen komen of juist langere tijd als een soort zeurende drukkende pijn aanwezig zijn. Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben, vaak spelen (verkeerde) houding en beweging een rol. Vaak wordt gedacht dat hoofdpijn ook ‘in het hoofd’ ontstaat, maar meestal is dit niet zo. Omdat de oorzaak moeilijk te achterhalen is, krijgen mensen vaak medicijnen mee naar huis. De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar hoofdpijn en het blijkt dat deze pijn ook kan ontstaan door problemen met de kaak of met de wervels, spieren en zenuwen in de nek. Een hoofdpijnaanval begint dan doordat er op die plekken irritatie, pijn of verkramping is. Ook door een verkeerde houding kan hoofdpijn ontstaan. Mensen zitten bijvoorbeeld met opgetrokken schouders achter de computer.

Image
Image

Naar de manueel therapeut
Hebt u last van hoofdpijn, bespreek uw klachten dan met een
manueel therapeut. Een manueel therapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een aanvullende opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van mensen met pijn- en/of bewegingsklachten en in het bijzonder klachten van de wervelkolom.

U kunt zonder verwijsbriefje een afspraak met de manueel
therapeut maken.

Hoe gaat de manueel therapeut te werk?
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u heeft minder pijn en merkt dat u soepeler kunt bewegen. De manueel therapeut bekijkt de samenhang tussen alle gewrichten, hij zoekt verbanden en kijkt verder dan alleen
de hoofdpijn. Hij beoordeelt zo welke behandeling voor u persoonlijk het beste is. Als het nodig is, werkt de manueel therapeut samen met een huisarts, medisch specialist of andere zorgverlener.

Hieronder leest u hoe de manueel therapeut te werk gaat.

Screening
Soms is het beter om u (eerst) door een arts te laten behandelen. De manueel therapeut kijkt daarom tijdens de screening of er misschien een andere oorzaak kan zijn voor uw klachten. In dat geval adviseert hij u contact op te nemen met uw huisarts.

Intake
Tijdens de eerste afspraak vraagt de manueel therapeut naar uw klachten; hoe zijn ze ontstaan en wanneer heeft u er veel en wanneer heeft u er weinig last van? Hij kijkt naar uw houding, hoe u beweegt en onderzoekt uw gewrichten en spieren. En hij laat u een paar bewegingen doen zoals de nek draaien en buigen. Zo kan de manueel therapeut beslissen of manuele therapie kan helpen bij uw klachten. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met u de aanpak voor de verdere behandeling en wat u kunt verwachten in aantal behandelingen en de duur waarbinnen uw klachten minder moeten worden. Zo heeft u meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Behandeling
Mensen die met hoofdpijn bij een manueel therapeut zijn geweest, voelen vaak direct een verandering: de pijn is minder en de nek voelt soepeler aan of beweegt beter. Dit komt omdat de manueel therapeut specifieke technieken toepast om de gewrichten beter te laten functioneren en om uw houding en bewegingen te verbeteren.  Bijvoorbeeld mobilisatie of manipulatie om de nek soepeler te maken. En u krijgt oefeningen om de nek sterker te maken en om uw houding, kracht, stabiliteit of coördinatie te trainen. De manueel therapeut behandelt ook de bovenrug en schouders omdat deze vaak extra veel gebruikt worden om de nek te ontlasten. Vaak zorgt dit ervoor dat u minder pijn heeft en de nek en de schedelrand meer ontspannen aanvoelen. Daarnaast vertelt hij u hoe u goed en gezond kunt blijven bewegen en geeft tips en adviezen over een goede houding. Ook krijgt u oefeningen mee die helpen voorkomen dat de klachten terugkomen.

bron: ©NVMT 2016-07 ‘Manuele therapie bij hoofdpijn’

Image

Verzekerd voor manuele therapie bij hoofdpijn?
Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de  zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar.