Core stability training

Core stability training is het trainen van de kern van je lichaam, je rug en buikspieren. Deze training is erg belangrijk in het voorkomen en behandelen van blessures bij o.a. sporters. De reden van het trainen van de kern van je lichaam is omdat dit de basis is van waaruit bewegingen plaatsvinden.

Krachten die ontstaan tijdens bewegingen die we maken, beginnen in de rompspieren. Vanuit je romp worden deze verdeeld over de armen en de benen. Blessures nemen dus toe als deze krachten verkeerd verdeeld worden.

Recentelijk onderzoek geeft aan dat o.a.

-De kans op liesblessures kan afnemen bij het trainen van de rompstabiliteit.
-De spronghoogte toeneemt naarmate je een goed getrainde ‘core’ hebt.
-Chronisch lage rugklachten op een positieve manier beïnvloedt worden door core stabilitiy training.
-De veelal bekende ‘sixpack’ wordt vaak als eerst genoemd als je het over buikspieren hebt. Wat mensen niet weten is dat daarom heen ook nog diepe- lage- en flankbuikspieren zijn. Daarnaast mogen we ook de samenwerking met de rugspieren zeker niet vergeten. De buik- en rugspieren zijn belangrijk in het sturen van je wervelkolom. De techniek om deze buikspieren aan te spannen en vervolgens de communicatie tussen al deze spieren sturing te geven is het eerste doel. Daarna wordt dit geoefend in verschillende oefeningen en tijdens bepaalde activiteiten.

Bij mensen met rugklachten is deze communicatie ontregeld en spannen deze belangrijke spiergroepen niet of te laat aan. Er wordt nog steeds onderzoek naar gedaan en er komt steeds meer bewijs dat rompstabiliteit een belangrijk onderdeel is in de revalidatie. Bij preventie, het voorkomen van een blessure, is dit zeker ook het geval. Er wordt onderscheid gemaakt in coördinatie van de spieren, uithoudingsvermogen in de spieren en kracht in de spieren. Een juiste opbouw is dus van belang en bij ‘AAFysio’ ben je daarvoor aan het juiste adres.