Sport Specifieke Blessure Begeleiding

Sport Specifieke Blessure Begeleiding

AAFysio heeft veel affiniteit met sport en voor blessures in de sport ben je bij AAFysio blessure begeleiding aan het juiste adres.Blessure Begeleiding

Met de specialisatie SSBB (Sport Specifieke Blessure Begeleiding) en een ervaring bij Ajax Cape Town (Zuid-Afrika) op zak, kun je als sporter met je klacht bij AAFysio aankomen.  Alle therapeuten hebben een sportieve achtergrond, ze hebben veel kennis van de specifieke kenmerken van verschillende sporten. Dit inlevingsvermogen en weten welke kenmerken bij je sport horen resulteert in een goede begeleiding van het herstelproces van de blessure.

Als je een behandeling start heeft de behandeling altijd een doel. Bij sporters is dit het uitoefenen van de sport op hetzelfde niveau als vóór de klacht of beter. Middels Sport Specifieke Blessure Begeleiding worden oefeningen gekozen die specifiek bij jouw sport horen.  Je wordt geanalyseerd en er word gekeken welke grondmotorische eigenschappen nodig zijn om je beter te laten functioneren/sporten.  Vervolgens word je aan de hand van de Rehaboom getraind naar wedstrijdniveau.

Sportspecifieke blessure begeleiding

 • Stap 1: Er wordt een analyse gemaakt van de (sportspecifieke) bewegingen die relevant zijn in jouw sport.
 • Stap 2: De klacht zelf en de ontstaanswijze worden bekeken.
 • Stap 3: De grondmotorische eigenschappen (coordinatie, kracht, lenigheid, snelheid en uithoudingsvermogen) worden bekeken om een beter inzicht te krijgen in je fysieke gesteldheid.
 • Stap 4: Het starten van  individuele, functionele en sportspecifieke revalidatietraining en je reactie hierop.
 • Stap 5: Op basis van stap 3 en 4 krijg je een aangepast schema, zodat je je conditie op pijl houdt en niet tegen andere blessures of onnodig spier of conditie verlies aanloopt.

We streven met de specifieke revalidatietraining naar geen onnodig verlies tussen het eind van de revalidatie en het hervatten van de sport op het oude niveau, hierdoor kan jsnel weer met de groep trainen en worden nieuwe blessures  voorkomen.

Sportspecifieke trainingsbegeleiding

Middels een op maat gemaakte training biedt AAFysio individueel, of voor groepen, sportspecifieke trainingsbegeleiding. Het trainingsschema staat volledig in het teken jouw sport. Het doel van deze trainingen is om de prestaties te verbeteren en preventief bezig te gaan. Het schema wordt opgesteld naar aanleiding van de persoonlijke doelstellingen. Vormen van ondersteunende sportspecifieke trainingsbegeleiding zijn:

 • Verbeteren van algehele fitheid
 • Coretraining
 • Testen en meten van sportspecifieke eigenschappen
 • Preventieve trainingen voor veel voorkomende blessures in jouw sport
 • Krachttraining
 • Verbeteren van de coördinatie, kracht, lenigheid, snelheid en/of het uithoudingsvermogen op een voor jouw functionele manier.

Rehaboom

De revalidatieboom, kortweg de rehaboom, is een methodische aanpak in de sportrevalidatie en is een praktische leidraad voor (sport)fysiotherapeuten. Het is een unieke manier van revalideren die Toine van de Goolberg als conditie- en hersteltrainer in de (voetbal)sport met succes heeft geïntroduceerd.

Het revalidatiemodel ‘De rehaboom’ is een praktisch hulpmiddel bij geprotocolleerde training binnen de revalidatie. Stap voor stap worden de motorische grondeigenschappen – snelheid, kracht en uithoudingsvermogen – uitgewerkt in relatie tot alle grondvormen van bewegen.
Uitgangspunt is de trainingsleer zoals die de laatste jaren in de topsport wordt toegepast; door het trainen van belasting en belastbaarheid wordt herstel en prestatietoename gegarandeerd.
De rehaboom met bijbehorende analyse en praktijkprotocollen biedt veiligheid binnen de revalidatie en geeft de patiënten of geblesseerde sporters hun vorm terug.

Dit revalidatiemodel wordt toegepast binnen diverse Nederlandse opleidingen Sportfysiotherapie.  Via CIOS en ALO is Toine van de Goolberg, als oud-recordhouder en vijfvoudig Nederlands kampioen op de 400 meter, jarenlang als bondscoach van de KNAU verantwoordelijk geweest voor de sprint in Nederland. Ook was hij werkzaam bij de opleidingen van de KNAU en van 2000-2005 als conditie- en hersteltrainer bij Feyenoord I.Op dit moment is hij als docent actieve revalidatie bij opleidingen voor sportfysiotherapie in zowel binnenland (o.a. Hogeschool van Utrecht, Ned.Paramedisch Instituut) als buitenland.

Bron: http://www.toinevandegoolberg.nl/de-rehaboom