Dry Needling

Om de meest efficiente manier van behandelen te behouden kan in sommige gevallen gebruik worden gemaakt van dry needling. Dry needling specialisten bij AAFysio zijn Marc Hofma, Nick Keekstra en Auke Attema en bij Kliniek Komt Goed is dat Machteld van der Steen.

Dit is een behandelmethode waar bij met dunne naaldjes in pijnlijke verhardingen in de spier geprikt wordt.

Hierbij wordt geen vloeistof ingespoten, vandaar de term 'dry'. Door te prikken in een spierverharding wordt er een spiercontractie opgewekt. Door deze samentrekking ontspant de spier zich, krijgt deze een betere doorbloeding en verbetert in conditie en functie.

Soms is een dry needling behandeling net dat ene wat nodig is om weer een beweging/training zonder beperkingen uit te voeren.

Image

Dry Needling therapie - Informatie voor patiënten.

Dry needling is een nieuwere behandelmethode van de nederlandse fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie/OMT orthopedisch manueel therapie.
Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een 'droge' (dry) acupunctuurnaald en er wordt duss geen vloeistof in de spier gebracht.

Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur
Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de 'energie'in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zgn 'triggerpoints' en is geen 'energie' behandling.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een 'knoop'in een spier die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten. meer info triggerpoints klik hier

Triggerpoints kunnen zich uiten in
- pijn/stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders 'op afstand' referred pain.
- bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
-verminderde kracht in de betrokken spier(en)
-pijnontwijkend gedrag; je gaat 'anders' bewegen
- tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

- Acuut moment - bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel.
- Chronisch- bijv. door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS
- Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. bij gips, brace of een sling.
- 'slappe'ligamenten in bijv. enkels en/of knieën.
- Psychologische factoren, zoals stress en depressie.
- voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bijv. na een botbreuk of operatie.
- Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak

Wat doet de fysiotherapeut?
De fysiotherapeut of manueel therapeut zal allereerst middels een gesprek en een gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken.
Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints.
Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

Waar richt de behandeling zich op?
De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt dry needling aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort 'kramp' gevoel. Een twitch. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.

Wat gebeurt er daarna?
U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Wat kost dry needling?
Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.

Voor verdere informatie verwijs ik u naar de site waar een deel van de tekst van af is geciteerdwww.dryneedling.nl en www.myopain.nl